Nyhetsbrev 2022

Nyhetsbrev 2022

Det er alltid spennende å se hvilke oppgaver som Herren vil vi skal gjøre når vi drar til Kenya og hvem vi treffer som Han vil vi skal hjelpe.


Denne gangen kom svaret raskt. Allerede den første dagen jeg var der ble jeg tipset om en mann, Chrispinus som var hardt angrepet av jiggers (sandlopper) både på armer og ben og store sår fulle av mark på begge føttene. Det var ikke akkurat noe vakkert syn som møtte meg.


Jiggersteamet vårt var rask på pletten for å fjerne jiggers, mens Dick som vi har god erfaring med å stelle slike stygge sår tok seg av behandlingen av såret. I tillegg ble rommet sprøytet for å drepe jiggers og etterpå støpte vi golvet slik at vi var sikker på at hele rommet var fri for jiggers. Klærne og teppene hans ble brent for også de var fulle av jiggers og egg. Han fikk klær av Kennedy og vi kjøpte en madrass, matte og to tepper til ham i tillegg fikk han mat.


Ettersom han var veldig svak, fikk vi til en avtale med ei som solgte frukt at hun skulle gi ham frukt hver dag og med en annen at hun skulle lage mat å gi ham slik at vi kunne få ham på bena igjen.


Hver eneste dag i 2 ½ måned behandlet Dick sårene hans før han begynte å bli dårlig. Dessverre visste det seg at han hadde tuberkulose, lever problemer, veldig lav blod prosent og hjerteproblemer. Vi tok han med til ett privat sykehus i Kisumu, men dessverre greide de ikke å redde livet hans og han døde etter en uke.

Sykehus behandling
Dette året i Kenya har vi blitt ledet til mange alvorlig syke som vi har fått lov til å hjelpe. Disse tar vi med til ett privat sykehus i Kisumu, 10 mil fra Nyambare. Her er vi spesialister og de får raskt hjelp. Dette året har vi hjulpet 20 personer til behandling i Kisumu for diverse plager som f.eks. brannskader, grå stær, fjerning av svulster, kreft og siden strålebehandling og medikamentell behandling. Totalt ca.320 000 Nkr. inkludert proteser til Mourice.


I tillegg har alle våre 360 barn i programmet fri tilgang til behandling på Nyambare hospital. Regningen betaler vi en gang i måneden. Vi blir også stadig bedt om å hjelpe til med sykehus behandling for personer med malaria. Noen har vært så alvorlige syke at uten den hjelpen vi kan gi ville de ha dødd.

Mourice
Tidligere i år ble vi tipset om Mourice, en 49 år gammel mann som virkelig trengte vår hjelp. I 2000 var han utsatt for en ulykke som krevde begge armene hans. Han og en kamerat bar på ei lang metall stang da den kom bort i en høyspentledning. Mourice fikk brent begge armene, som senere måtte amputeres pga skadene mens kameraten omkom i ulykken. Mourice måtte tilbringe 14 måneder på sykehuset og mesteparten av tiden med store smerter før han var i stand til å reise hjem. Senere var han heldig å få hjelp av en tysk organisasjon og han fikk faste proteser slik at det så ut som om han hadde armer.


I 2007 var han enda en gang utsatt for en forferdelig opplevelse. Dette var under valget og de forskjellige stammene var i konflikt med hverandre. Han var i en butikk som ble angrepet av mobben og de kuttet av ham det de trodde var armene hans. Protesene ble ødelagt og han fikk også noen kutt i armene som igjen førte til ett nytt opphold på sykehuset. Ikke nok med dette, kona ble også slått og hun mistet alle tennene og ødela ryggen i fallet. På armen bar hun ei 2 år gammel jente og i basketaket falt hun oppå jenta som etter dette ble døvstum.


Livet har ikke vært lett for familien og Mourice trenger hjelp til alt, fra toalett besøk til å bli matet. De har vært helt avhengig av at andre rundt dem for å greie å skaffe det de trenger i hverdagen. Mourice er tross sitt handikap og med stort behov for hjelp til alt, en glad og trivelig mann som det var lett å like. Han er aktiv i kirken og jobber som evangelist.


Vi bestemte oss for å gjøre det vi kunne for å hjelpe ham med bevegelige proteser. Protesene kostet ca. 90 000 Nkr og med god hjelp fra Pinsekirken Betel, Nøtterøy og en facebook innsamling greide vi å få inn midler nok til å sende ham til Nairobi for å få tilpasset proteser.


Etter noen måneder besøkte vi ham og det var så gøy å se hvordan han nå begynte å mestre bruken av protesene. Nå greide han med litt hjelp å spise og drikke selv, skrive litt og også skrive meldinger på mobilen.


Fortsatt kreves det mye trening etter 22 år uten å ha brukt musklene. Nå måtte han konsentrere seg veldig for at musklene skal adlyde, men det går bedre og bedre for hver dag.


Takket være hjelpen han fikk har livet hans blitt totalt forandret. Skal hilse så mye fra Mourice og takke alle som hjalp ham slik at han kunne få disse protesene.


Utdeling av sko

Takket være innsamlingen til ett team som besøkte oss på Nyambare fikk vi mulighet til å kjøpe inn 436 par skolesko med sokker som vi delte ut.


Rektor på hver av disse skolene hadde plukket ut ca. 100 elever på hver skole som var blant de mest vanskeligstilte. Skolene vi besøkte var Mukhobola-, Mundika- og Mubwayo- og Lugale primary school.


Disse skolene som vi besøkte har jiggers teamet vårt vært mange ganger for å fjerne jiggers (sandlopper) på barna. De har gjort en god jobb her og jiggers er nesten fraværende. Ved å dele ut sko til disse barna som bor i disse områdene håper vi det vil hjelpe de til å unngå jiggers i framtiden.


Dourine og Mary, ledere av barnegruppa

Barnegruppa
vår har møte hver torsdag i gamle Nyambare kirke. En flott gjeng med barn som pleier å storkose seg på disse samlingene. Antallet varierer veldig avhengig om det er skolefri eller ikke. Når det er skole møter kun de minste barna opp som er ferdige på skolen. Antallet som kommer når det er skole varierer mellom 70 -100 barn,på det meste har det møtt opp 250 barn når det er skolefri.
Her er det bibel undervisning og mye sang. Før de går hjem får de servert brød og te med melk.

Loice

Ett par dager før jeg skulle reise hjem ble vi kontaktet av jiggers teamet vårt. De ville at vi skulle komme å besøke ei gammel dame som var veldig dårlig og svak og med jiggers (sandlopper) både på hender og føtter. Hun greide ikke å gå fordi hun hadde store smerter i føttene. Jiggers ble fjernet. Klær, madrass og tepper ble brent da alt var infisert av jiggers og egg. Hun fikk nye klær, en godnatt pakke som består av madrass, 2 ulltepper og ett myggnett og mat.


Etter behandlingen var smertene borte, så med god hjelp av Caren greide hun å komme seg ut av huset. Begeistringen hun viste var fantastisk. Hun kikket seg rundt og var så forundret over alt hun så og det som skjedde rundt henne og hun koste seg virkelig. Tydelig at hun ikke hadde vært ute på lange tider. For å hjelpe henne til å komme i gang igjen, lovte Caren henne mer mat, hvis hun var flink til å trene på å gå igjen.


Dessverre er det mange eldre som blir liggende alene å lide i sine hjem. Jiggers suger blod og det fører til at de eldre blir svakere og svakere og til slutt greier de ikke å ta vare på seg selv og for enkelte fører det tilslutt til at de dør. Heldigvis er jiggers teamet vårt godt kjent over store områder nå, så de blir stadig tilkalt til de som trenger hjelp og på den måten har de fått være med på å redde livet til flere eldre.

Eldretreff
Etter ett par måneders stopp pga for mye corona i området vårt kunne vi igjen samle de eldre. Det varierer hvor vi har disse eldretreffa våres for at vi skal nå flest mulig. Antallet som møter opp variere fra 120 - 160 eldre.


Mange av de som ønsker å komme har ingen mulighet til å greie å komme til samlingen på egen hånd, så disse blir hentet, enten med bil eller motorsykkel. Det tar tid å samle alle og etter hvert som de eldre kommer får de servert te og brød slik at de har noe å fylle magen med mens de venter på de resterende.


De som møter opp på disse eldretreffene er eldre fra forskjellige trossamfunn og ikke troende, men de er alle ivrige med i sangen. De elsker å synge og det blir alltid mye flott sang og mange vitnesbyrd om hvordan Gud har hjulpet dem i livet. Ett par av dem fortalte at de hadde vært alkoholikere og at de hadde drevet med mye fanteri, men at Gud løste de fra dette. Andre fortalte hvordan de hadde blitt helbredet fra sykdommer.


Da vi hadde samling på Nyambare ble lovsangsteamet fra kirken invitert, noe som skapte stor begeistring blant de eldre. De som greide det var med å sang og danset til sangene.


Når vi har en slik samling er det også viktig å dele Guds ord med dem og pastor Pascal holdt en flott tale. Etterpå fikk de servert mye god mat og brus.


Det var en glad og fornøyd gjeng som reiste hjem etter samlingen og med seg fikk de en liten gave, -ei pakke med sukker som vakte stor begeistring


Sarah
Forrige gangen vi var i Kenya ble vi ledet til flere handikappede barn som vi fikk gleden av å hjelpe. Denne gangen ble vår hovedoppgave å hjelpe voksne med diverse operasjoner.


Den første var ei bestemor med grå stær som var omtrent blind på begge øynene, ei annen bestemor har fått fjernet en kreftkul.


Sarah, 34 år er enke med 5 barn. Hun hadde en stor mage full av væske og en stor utvekst ved navlen. Etter mye undersøkelser og skanning av magen ble hun tappet for 2 l væske. Det viste seg også at hun hadde en svulst inne i magen. 

 

Etter flere undersøkelser viste det seg at hun også hadde en svulst inne i magen. Sarah ble operert og den var vellykket.


I tillegg til svulsten ble det påvist at hun hadde fått ødelagt nyrene pga bilharzia. Dette hadde hun pådratt seg da hun tidligere hadde jobbet på rismarkene.  Heldigvis er det medisiner som kan holde dette i sjakk.

Etter noen uker besøkte vi Sarah igjen og det var så gøy å se henne nå, smilende og såå takknemlig for hjelpen. Denne gangen hadde vi med mye god mat til henne slik at hun kan bli sterk igjen etter operasjonen.


Hun fortalte at mange kom for å besøke henne for å se med egne øyne at hun fortsatt var i live. Legen hadde nemlig sagt at hun kom til å dø snart og at de bare tappet vann fra magen for å lette litt på smertene hennes, så dette måtte de undersøke. 

De foreldreløse barna
Jeg er så takknemlig for å få lov til å være med på å forandre liv. Denne gangen var det en familie som består av 5 barn vi kunne være med å hjelpe. Begge foreldrene til barna er døde. Etter at foreldrene døde ble barna plassert hos ei gammel bestemor som også døde. Etter det ble barna boende alene i huset til bestemoren. Den eldste av de 5 barna er ca 15 år, men han er ikke helt sikker på hvor gammel han er. Barna har hatt store problemer med å skaffe seg mat og andre ting de trenger. Av og til får de noen strøjobber, men de tjener veldig lite fordi de er så unge og livet har vært veldig vanskelig for barna.


Om ikke maten og nødvendige ting var nok å slite med så bodde de i ett dårlig hus, uten noen møbler i det hele tatt, bare en matte på golvet hvor de sov. Veggene var fulle av kikk hull og det var lett for slanger å komme inn.


Takket være en fadder fikk vi mulighet til å hjelpe denne familien. Vi fikk skiftet ut de gamle takplatene med nye og lagt på ett nytt lag med jord på veggene. Vi kjøpte inn 2 senger med madrasser, 4 tepper og 2 myggnett, stoler og ett bord. I tillegg fikk de mat for noen dager. Også ett av barna har nå blitt tatt inn i programmet vårt. Ett nytt liv for en familie som virkelig fikk en tøff start på livet.

Nytt flott inngangs parti.

Wenche fikser myggnettingen på vinduene

Nyambare hospital
Sykehuset har i lengre tid forsøkt å bli godkjent av N.H.I.F, forsikringsselskapet slik at folk kan bruke forsikringskortet de har for å få behandling på sykehuset. For tiden har sykehuset lite pasienter da de som har dette N.H.I.F-kortet foretrekker behandling på andre sykehus i stedet.


Denne gangen ønsket jeg å prøve å hjelpe til slik at de kunne få godkjent sykehuset så folk kan bruke dette N.H.I.F-kortet, men kravene var mange. Det var mye å ta tak i og det var bare å sette i gang.


Kennedy malte både innvendig og utvendig.

Det første vi måtte starte med var skilting både ved veien og ved inngangspartiet. Farmasiet har blitt oppgradert med nye flotte hyller, nye dører, lufting og flislagte golv som var noen av kravende. Resepsjonen ble fornyet med flislagte golv og vegger ble malt, det samme med laboratoriet. Vinduene har blitt reparert med ny fugemasse da flere glass hadde falt ut og både vinduer og vegger ble malt. Også mygg nettingen var løsnet og Wenche prøvde å fikse den igjen, ikke lett, men det vil fungere en stund til vi finner en bedre løsning på problemet.


Etter både flislegging og maling av mannsavdeling kunne vi endelig avslutte med å legge på nytt sengeutstyr. Nye tepper, laken og myggnett ble kjøpt inn, da det gamle var blitt helt utslitt.


Må si jeg er veldig godt fornøyd med resultatet.

Farmasiet med nye hyller for medisinene

Nytt sengeutstyr og myggnett på

alle rommene er på plass

Resepsjonen, nymalt og flislagt

En hilsen fra elever og lærere til Heart for Kenya/KenyaHjelpen.

Mundere special school
har i lengre tid vært en skole som ligger på mitt hjerte. Flere ganger har vi gitt dem mat, da det har vært ett stort problem for dem. Dette er en offentlig skole, men støtten de får er veldig liten og de har hatt store problemer med å skaffe mat nok til barna, De har ingen mulighet til å gå hjem til lunch, så de må derfor få det på skolen.


Denne gangen ville vi hjelpe til med å bygge nye latriner da den gamle kollapset pga vann i grunnen. Barna brukte en offentlig latrine som ligger rett ved en stor dam. Da elevene her består av barn med forskjellige mentale og fysiske handikap så er det ikke alle som forstår at dammen kan være farlig så dette har vært en stor utfordring for lærerne. Mange av dem har også epilepsi med stadige anfall som kan føre til farlige situasjoner for dem ved å ferdes så nær denne dammen.

Mundere Special School

Det nye tilbygget fra det myndighetene.

Vi bygde en 4 dørs latrine, 2 rom for jenter og 2 for gutter med mulighet for å kunne bruke rullestol på begge sider.


Det var så fint å høre at lederen for skolen i lengre tid hadde fastet og bedt for å få en ny latrine, og nå fikk hun bønnesvar. Det som var litt morsomt var at myndighetene i flere år hadde lovet å bygge 2 nye klasserom, men de hadde ventet forgjeves på disse klasse rommen. Da myndighetene fikk høre at en liten organisasjon hadde gitt latriner, følte de seg flaue og det var negativt for myndighetene at vi hadde vært flinkere enn dem til å hjelpe skolen. Så da vi bygget latrinen fikk de 2 klasserom på kjøpet. Ikke dårlig.


I tillegg til latrinene har de også fått 40 frukt trær slik at de etter hvert vil få frukt som de kan gi til barna.. I tillegg fikk de en god del blomster fra vårt blomster utsalg på Nyambare til å pynte opp rundt latrinen og diverse steder på eiendommen.


Takk til Pinsekirken Betel, Nøtterøy og andre sponsorer som var med på å støtte dette prosjektet. Må Gud velsigne dere rikelig.

Vi retter en stor takk til våre faddere og støttepartnere for den hjelpen dere har gitt. Vi er helt avhengig denne hjelpen for å kunne drive vårt arbeide, så tusen takk alle sammen for den innsats dere gjør.


Ønsker du å gi en ekstra gave til KenyaHjelpen så kan du bruke konto nummer 9365.16.40650 eller vipps til 16449.


Wenche